MUST READ: Of je zadel past, hangt af van waar jij ‘m neerlegt

Anne van Vugt is zadelpasser, zadelmaker en eigenaar van het bedrijf Het Zadelkompas. Op Pumps & Paarden deelt ze regelmatig tips & tricks over zadels, singels en alles dat er mee te maken heeft. Deze week: de juiste plek van het zadel. Kijk mee!

 

LijntjeLijn

 

Anne vertelt: “Gemiddeld 60% van de klanten waar ik kom, legt het zadel te ver naar voren. De correcte plaatsing van het zadel is cruciaal voor de pasvorm, het comfort voor jou als ruiter en de bewegingsvrijheid van je paard! In dit artikel leg ik je uit waar het zadel hoort te liggen om een optimale bewegingsvrijheid te krijgen.

 

1

1. De schouder
De schouderbladen van je paard hebben een spierverbinding met de wervelkolom. Dat betekent dat de schouders van je paard los over de ribbenboog bewegen en enkel op zijn plaats gehouden worden door spieren en pezen. Er is dus geen benige verbinding van de schouders met de wervelkolom.

Om je paard zo optimaal mogelijk te kunnen laten bewegen, is het belangrijk dat de schouders volledig kunnen roteren en je paard zijn wervelkolom optimaal kan bewegen om de door jou gevraagde oefeningen te kunnen uitvoeren.

Bij de schouder begint het eerste markeerpunt ten opzichte van de ligging van je zadel. Dit punt is zo’n 3 vingers breed achter de bovenkant van het schouderblad, gemeten van de voorkant van de zadelboom.

 

 

 

2

2. De schoft
De rug van je paard bestaat uit 18 borstwervels. Deze borstwervels bestaan uit een wervelkolom, dwarsuitsteeksels (maken contact met de ribben) en doornuitsteeksels. Deze doornuitsteeksels noemen we vaak de ruggengraat, het werkelijke wervelgewricht ligt een stuk dieper. Deze doornuitsteeksels vormen ook de schoft van je paard, maar ook daar ligt het werkelijke wervelgewricht een stuk dieper. De schoft moet vrij liggen van de kamer van je zadel wanneer je erop zit.

 

 

3

3. De lendenwervels
Na de laatste borstwervel beginnen de lendenwervels. De lendenwervels zijn anders van vorm, hieraan zitten namelijk geen ribben meer vast. Het werkelijk dragend gedeelte van het zadel mag dus niet voorbij de laatste borstwervel komen, omdat daar geen ribben zijn die het zadel kunnen dragen en het lichaam van je paard beschermen tegen de druk van het zadel. Als het dragend gedeelte van het zadel voorbij de laatste borstwervel komt zal het zadel direct invloed hebben op de weke delen van je paard en dat kan problemen opleveren.

Het paard zal als gevolg hiervan de spieren aanspannen, wil zijn rug niet optimaal ontspannen en rond worden, wordt beperkt in zijn schoudervrijheid en zal in sommige gevallen zelfs kunnen gaan bokken (bij een verhoogde druk op T15/16/17 kan er namelijk een bokreflex ontstaan). Als ruiter zal je merken dat je achterover zit en richting stoelzit gaat neigen.

 

 

4

4. De singel, het borstbeen en de ribben
Ieder paard heeft een singelgroeve. Bij de ene is deze wat meer geprononceerd als bij de ander. De ligging van deze singelgroeve is per paard verschillend, maar ligt normaliter ongeveer 10 cm achter de elleboog. Vanaf de zijkant van je paard is deze zichtbaar op de plaats waar de ribben van je paard licht omhoog, of juist licht omlaag gaan. Het is belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden bij het aanmeten van een zadel, de singel zal namelijk altijd de weg van de minste weerstand opzoeken; de plaats van de singelgroeve.

Daardoor is de ligging van de singelgroeve dus direct van invloed op de ligging van je zadel, een meer voorwaartse singelgroeve zal het zadel ook wat meer voorwaarts laten neigen. Als het zadel te ver naar voren wordt gelegd ten opzichte van de schouder, dan komt de singel automatisch kort op de ellebogen van je paard, of zelfs er tegenop. Dit is ontzettend oncomfortabel en kan zorgen voor schuurplekken, drukkingen en kan op den duur zelfs zorgen voor singelnijd.. Dit alles geldt natuurlijk ook voor zadels die naar voren schuiven…

 

Hebben jullie vragen over je zadel en/of singel? Laat een reactie met je vraag achter op m’n Facebookpagina en Anne kan je vragen beantwoorden! – klik hier

3 comments

 1. ReplyVera deguelle

  Mijn paard heeft sinds een maand of 2 ineens bultjes op zijn rug waar ongeveer het midden van het zadel ligt. De bultjes zijn hard. Volgens mijn zadelpasser ligt het zadel goed en in balans. Ik leg er altijd n schapenvachtbontje eronder. Wat kan dit zijn? Als ik gereden heb zijn ze dunner…

  1. ReplyRomy

   @Vera, misschien zijn het bindweefselbultjes. Dat heeft mijn paard ook. Heeft je paard er last van als je er op drukt of aanzit? Bindweefstel bultjes doen geen pijn bij je paard namelijk. Je kunt er het beste niks aan doen (ook omdat paarden er geen last van hebben en als je het gaat laten verwijderen word het wel gevoelig natuurlijk en is er kans op infectie) maar goed met een dik dek rijden en idd een onderlegger. Je dekjes/dekens goed schoonhouden is ook een aanrader. Ik heb deze informatie van mijn dierenarts. Groetjes Romy

 2. ReplyNatalie

  Mijn zadel schuift altijd naar voren , omdat mijn singelgroeve dus net achter de voorbenen zit.
  Wat kan ik daar verder aan doen?
  Ik ga nu een nieuw zadel aan talen meten , maar die singelgroeve zit nog steeds ver naar voren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *