MUST READ: 7 feiten over singels waarvan je paard wilt dat je ze kent

Weet jij waar de hoogste druk van je singel bevind? Of wat überhaupt de optimale singeldruk is? Welke singel je beter niet kunt kopen? Vandaag vertelt Anne van Vugt je er alles over: 7 feiten die je móét weten!

Anne van Vugt is MSFC gediplomeerd zadelpasser en gecertificeerd zadelmaker. Meer info vind je op haar website zadelkompas.nl.

 

LijntjeLijn

 

feiten over singels

 

Feit 1: Elastische singels bieden geen enkel voordeel voor het paard.
Zo, dat is duidelijk! Anne vertelt: “Elastische singels zijn helemaal niet vriendelijker voor je paard. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat elastische singels juist zorgen voor instabiliteit. Ook blijkt in de praktijk dat dit soort singels 8 van de 10 keer veel te strak wordt aangetrokken omdat het zo makkelijk uitrekt. Dit verhoogt natuurlijk weer de druk en het ongemak van je paard.”

Oh enne: singels met aan één zijde elastiek zijn natuurlijk helemaal not done, doordat het ongelijke druk veroorzaakt. Het resultaat? Een slechte ligging van je zadel en een oncomfortabel paard.

 

Feit 2: De druk die je paard ervaart onder de singel varieert constant.
Een gelijkmatige, constante druk bestaat niet. Anne: “De singeldruk is in de meeste gevallen in stap lager dan bij het halthouden. De druk stijgt vervolgens in draf en in galop is de druk die je paard ervaart veruit het hoogst.”

 

Feit 3: De hoogste druk bevind zich achter de ellebogen.
Anne vertelt: “De hoogste druk bevind zich achter de ellebogen en dus niet op het borstbeen, wat voorheen gedacht werd. Dit verklaart ook waarom sommige paarden beperkt worden in de beweging van het voorbeen wanneer ze een slecht passende singel om hebben.”

 

Feit 4: De ribbenkast van je paard beweegt minder dan je denkt
Onder de singel zet de ribbenkast zich bij in- en uitademen slechts 1,5 cm uit. Dat is veel minder dan voorheen altijd gedacht werd.

 

Feit 5: Te strak aansingelen heeft een negatieve invloed op de prestaties van je paard.
Klinkt logisch, maar in de praktijk wordt er helaas toch vaak veel te strak aangesingeld. Anne: “Let dus de volgende keer eens goed op hoe je aansingelt. Moet die singel écht nog dat ene gaatje strakker?”

 

Feit 6: De meest optimale singeldruk in rust zou niet boven 10 kg uit mogen komen.
Anne: “10 kg lijkt heel veel, maar is in feite eigenlijk vrij weinig. Bovendien is dit in rust. In draf en galop ervaart je paard een nog hogere druk.”

 

Feit 7: Mannen hebben de neiging strakker aan te singelen dan vrouwen.
Dus, mannen…. Voortaan een gaatje minder! 😉

 

Tot slot nog een tip van Anne: “Luister en kijk altijd naar de signalen die je paard je geeft. Moppert je paard altijd met aansingelen? Dat is niet normaal, ook al doet je paard dit altijd. Vraag jezelf eens af: Singel ik niet te hard aan? Is mijn singel wel de juiste pasvorm voor mijn paard? Ook een slecht passend zadel kan een reden zijn voor een paard om narrig te reageren met aansingelen, dus past je zadel eigenlijk wel? Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een nare reactie van je paard tijdens het aansingelen. Hou altijd in je achterhoofd dat het niet normaal is voor je paard om hier naar op te reageren en probeer altijd te bedenken van de reden hiervan zou kunnen zijn.”

 

Welke singel gebruiken jullie? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

4 comments

 1. ReplySandra

  Hoe komt het dat het zadel tijdens het rijden naar achter schuift. De singel zit dan ook zeker 10 cm naar achteren. Heel irritant. Heb nu zo’n ergonomische singel van Huismerk divoza.

  1. ReplyHeleen Klumper

   Ik zou hier een gekwalificeerde zadelfitter naar laten kijken, het kan aan je zadel liggen, maar ook de bouw van je paard kan hierin een rol spelen.
   Heleen Klumper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *