MUST READ: 7 feiten over singels waarvan je paard wilt dat je ze kent

Weet jij waar de hoogste druk van je singel bevind? Of wat überhaupt de optimale singeldruk is? Welke singel je beter niet kunt kopen? Vandaag vertelt Anne van Vugt je er alles over: 7 feiten die je móét weten!

Anne van Vugt is MSFC gediplomeerd zadelpasser en gecertificeerd zadelmaker. Meer info vind je op haar website zadelkompas.nl.

 

LijntjeLijn

 

feiten over singels

 

Feit 1: Elastische singels bieden geen enkel voordeel voor het paard.
Zo, dat is duidelijk! Anne vertelt: “Elastische singels zijn helemaal niet vriendelijker voor je paard. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat elastische singels juist zorgen voor instabiliteit. Ook blijkt in de praktijk dat dit soort singels 8 van de 10 keer veel te strak wordt aangetrokken omdat het zo makkelijk uitrekt. Dit verhoogt natuurlijk weer de druk en het ongemak van je paard.”

Oh enne: singels met aan één zijde elastiek zijn natuurlijk helemaal not done, doordat het ongelijke druk veroorzaakt. Het resultaat? Een slechte ligging van je zadel en een oncomfortabel paard.

 

Feit 2: De druk die je paard ervaart onder de singel varieert constant.
Een gelijkmatige, constante druk bestaat niet. Anne: “De singeldruk is in de meeste gevallen in stap lager dan bij het halthouden. De druk stijgt vervolgens in draf en in galop is de druk die je paard ervaart veruit het hoogst.”

 

Feit 3: De hoogste druk bevind zich achter de ellebogen.
Anne vertelt: “De hoogste druk bevind zich achter de ellebogen en dus niet op het borstbeen, wat voorheen gedacht werd. Dit verklaart ook waarom sommige paarden beperkt worden in de beweging van het voorbeen wanneer ze een slecht passende singel om hebben.”

 

Feit 4: De ribbenkast van je paard beweegt minder dan je denkt
Onder de singel zet de ribbenkast zich bij in- en uitademen slechts 1,5 cm uit. Dat is veel minder dan voorheen altijd gedacht werd.

 

Feit 5: Te strak aansingelen heeft een negatieve invloed op de prestaties van je paard.
Klinkt logisch, maar in de praktijk wordt er helaas toch vaak veel te strak aangesingeld. Anne: “Let dus de volgende keer eens goed op hoe je aansingelt. Moet die singel écht nog dat ene gaatje strakker?”

 

Feit 6: De meest optimale singeldruk in rust zou niet boven 10 kg uit mogen komen.
Anne: “10 kg lijkt heel veel, maar is in feite eigenlijk vrij weinig. Bovendien is dit in rust. In draf en galop ervaart je paard een nog hogere druk.”

 

Feit 7: Mannen hebben de neiging strakker aan te singelen dan vrouwen.
Dus, mannen…. Voortaan een gaatje minder! 😉

 

Tot slot nog een tip van Anne: “Luister en kijk altijd naar de signalen die je paard je geeft. Moppert je paard altijd met aansingelen? Dat is niet normaal, ook al doet je paard dit altijd. Vraag jezelf eens af: Singel ik niet te hard aan? Is mijn singel wel de juiste pasvorm voor mijn paard? Ook een slecht passend zadel kan een reden zijn voor een paard om narrig te reageren met aansingelen, dus past je zadel eigenlijk wel? Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een nare reactie van je paard tijdens het aansingelen. Hou altijd in je achterhoofd dat het niet normaal is voor je paard om hier naar op te reageren en probeer altijd te bedenken van de reden hiervan zou kunnen zijn.”

 

Welke singel gebruiken jullie? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

10 comments

 1. ReplySandra

  Hoe komt het dat het zadel tijdens het rijden naar achter schuift. De singel zit dan ook zeker 10 cm naar achteren. Heel irritant. Heb nu zo’n ergonomische singel van Huismerk divoza.

  1. ReplyHeleen Klumper

   Ik zou hier een gekwalificeerde zadelfitter naar laten kijken, het kan aan je zadel liggen, maar ook de bouw van je paard kan hierin een rol spelen.
   Heleen Klumper

  2. Reply...

   Het klinkt inderdaad alsof je zadel niet goed past. 10cm naar achter schuiven is best veel. Wat voor een paard heb je? Sommige paarden hebben een moeilijke rug. Wat voor zadel heb je?

 2. ReplyLisa hendriksen

  Ik gebruik een singel van back on track, zonder elastiek. Ben hier heel tevreden over en paard loopt er ook beter mee!

 3. Reply...

  Mijn paard heeft veel last van aansingelen. Als ik er op zit is dit niet of minder(als iemand anders aansingel terwijl ik op het paard zit). Het zadel past wel goed op mijn Merrie!

  1. ReplyAkash

   Zou ’t de komende twee weken gewoon gaatje voor gaatje doen. Eerst 1 peeskapje, dan gaatje links aansingelen en dan andere peesje en dan rechts weer etc. Kan ook gewoon aangeleerd gedrag zijn omdat je je er niet van bewust bent geweest.

   Ik als luie ruiter die moeite heeft met veranderingen (ook wel autistische flikker genoemd) heb daarom een elastische FRA singel aangeschaft. Prima ding.

 4. ReplyAkash

  Kan me niet vinden in de stelling dat een elastische singel minder vriendelijker zou zijn voor mijn paard. Ik zweer bij de volledige elastische singels van FRA en die van Eric le Tixerant. Ik ervaar totaal geen instabiel gevoel of schuivend zadel. Daarbij heb ik geen paarden (meer) die hun buik uitzetten of verzet tonen en hebben mijn singelstoten minder te verduren ergo geen doorgescheurde gaten. Singels die deels elastiek hebben vind ik onpraktisch en soms zelfs gevaarlijk daar ik al eens meegemaakt hebt dat het stiksels los liet.
  Ik denk dat het, net als bij bitten, erg afhankelijk is van het paard en dat je dus niet alles over één kam kunt scheren.

  Ook ben ik benieuwd of er, los van de metingen die firma Fairfax bijvoorbeeld heeft gedaan, wetenschappelijke onderbouwingen zijn waar je naar kunt verwijzen. Ik kan heel veel terugvinden op internet en de verschillende inzichten cq. meningen teruglezen. Maar wetenschappelijk onderzoek dus niet, dus blijft het voor mij weer één van de meningen. En iedere zadelmaker heeft er zo zijn/haar eigen theorieën over. Weet op een gegeven moment ook niet meer waar ik naar moet luisteren…dus gebruik ik mijn eigen domme boerenverstand maar en meet ik het welzijn van mijn paarden af op hun algehele conditie.

 5. ReplyMarinda

  Leuk rijtje ‘feitjes’, maar ik heb toch wat moeite ze allemaal te geloven. Deze opsomming is terug te leiden naar een artikel uit 2015, inclusief referenties naar wetenschappelijke artikelen (https://horsenetwork.com/2015/05/7-facts-girths-horse-wants-know/). Onlangs wilde ik meer weten over het nut van elastiek in een singel, toen ik bovenstaande webpagina tegenkwam. Gezien ik zelf in het onderzoek zit, heb ik het gerefereerde artikel opgezocht. Er wordt veel verteld in het artikel, maar het gaat uitsluitend over de vorm van de singel! Er is geen enkele keer het woord elastiek gebruikt, laat staan een uitspraak over elastiek/elasticiteit (betreft Murray et al., 2013). Een ander artikel stelt wel dat oud/uitgerekt elastiek er voor kan zorgen dat te strak aangesingelt wordt of dat het zadel gaat schuiven (Dyson et al., 2015), maar dit betekend niet dat hetzelfde geldt voor elastiek in goede staat. Het artikel zegt wel daadwerkelijk dat elastiek aan 1 kant voor instabiliteit zorgt omdat het naar 1 kant getrokken wordt. Altijd jammer als uitspraken uit context worden gehaald, of een verkeerd(?) artikel gerefereerd wordt.

  Murray, R., Guire, R., Fisher, M. and Fairfax, V. (2013) Girth pressure measurements reveal high peak pressures that can be avoided using an alternative girth design that also results in increased limb protraction and flexion in the swing phase. Veterinary Journal 198 (1); 92-97
  Dyson, S., Carson, S. and Fisher, M. (2015) Saddle fitting, recognising an ill-fitting saddle and the consequences of an ill-fitting saddle to horse and rider. Equine Veterinary Education 27 (10): 533-543

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *