INSTRUCTIE COLUMN: Zo maak je je hulpen simpeler

Één van de meest gemaakte fouten tijdens het rijden: te veel hulpen én te onduidelijke hulpen geven aan je paard. Instructrice Solvej Rob geeft je tips om dit in je volgende training te voorkomen. Lees snel verder!

l

 

Solvej vertelt: “Zoals gezegd is één van de meest gemaakte fouten in het rijden, het geven van te veel hulpen en onduidelijke hulpen geven. Veruit de meeste hulpen zijn overbodig en maken het voor je paard alleen maar moeilijk om te begrijpen wat je vraagt. En als je paard het niet begrijpt? Dan vult hij het zelf in en dat heeft vaak niet de uitkomst die wij willen.

 

Tip: Stop je hulp na een juiste reactie
Leerlingen die te veel hulpen geven, vraag ik meestal of ze een hond hebben. Tegen een hond zeg je namelijk ook niet: “zit-lig-af-blijf” heel snel achter elkaar. Nee, je zegt eerst “zit”, dan wacht je op reactie. Komt deze niet, dan geef je het commando nog een keer en komt de juiste reactie wel, dan stop je met het commando. Daarna zeg je pas “lig”. Wanneer je hond hier op reageert, stop je weer met het commando. Je zegt tegen je hond niet non-stop “lig-lig-lig-lig” om te voorkomen dat hij weer opstaat.

Bij een paard is dat niet anders, je stopt met drijven zodra je een reactie krijgt. Wanneer je stopt met een commando, zoals drijven, ontspan je vervolgens weer je lichaam. Als je dat consequent herhaalt, begrijpt je paard de hulp en heb jij het voor elkaar gekregen om daadwerkelijk reactie te krijgen op je hulpen.

Onthoud: Een paard wilt het altijd goed doen, als hij maar de kans krijgt om het te snappen en het te kunnen.

 

Solvej Rob

 

Tip: Blijf consequent naar je paard
Het maakt voor je paard in principe niet uit welke hulp je precies geeft, als het voor je paard maar logisch is en als je deze hulp maar consequent blijft gebruiken. Zorg ervoor dat je geen tegenstrijdige hulpen maakt. Als je gas geeft met je been en tegelijkertijd remt met je hand, dan zal je paard dat in het begin niet direct begrijpen. Natuurlijk; als je hard genoeg schopt of trekt, zal hij dit zelf gaan invullen en daardoor misschien per ongeluk de juiste reactie geven. Je hebt dan de reactie die je wilt, maar het maakt het rijden nu niet bepaald gezelliger.

Bijvoorbeeld: Als je voelt dat het gas wegvalt in het terugrijden van een overgang, dan mist je paard een natuurlijke drang naar voren, oftewel de ‘Go’. Werk er dan eerst aan dat je paard altijd voorwaarts wilt, zonder dat jij hoeft te blijven drijven. Daarna zorg je ervoor dat je paard direct remt als je terugrijdt met je zit en een ophouding maakt. Als je genoeg controle hebt over je gas en rem, dan ga je pas terugrijden. Voel je dat je paard alsnog een beetje stil valt in die overgang? Geef dan een beetje gas en controleer of je dat gas weer los kunt laten door te ontspannen, zonder dat je paard stopt met lopen. (Denk hierbij aan de hond, niet “zit” blijven roepen!) Als dit lukt, maak je de overgang af. Lukt het niet? Dan herhaal je dit tot jij en je paard het juiste knopje gevonden hebben. Duurt het allemaal te lang, dan heb je nog te weinig controle en te weinig reactie op je been. Werk hier dan eerst weer aan.

Onthoud: Houd contact met de mond van je paard als hij stil valt. Loopt je paard ‘achter je been’, dan loopt hij namelijk ook vaak ‘achter je teugel’. Dit los je op door gas te geven en contact te houden, niet door de teugels los te gooien of naar voren te zitten!

 

Als de overgangen goed gaan en je deze met slechts één keer vragen goed kunt uitvoeren, is het tijd om een pasje opzij te gaan. Ook dat doe je door gewoon rustig ontspannen in het midden te blijven zitten en maar één hulp te gebruiken, bijvoorbeeld door je binnenkuit op de singel te leggen en zo je paard opzij te drukken. Let op dat je wel echt ontspannen zit en niet stiekem met je bovenbenen knijpt of je paard wilt meehelpen door scheef te gaan zitten.

Onthoud: Elke beweging die jij maakt, vat je paard op als hulp. Als het een beweging is die hij niet snapt, dan kan hij niets anders dan óf jouw hulpen negeren, óf zich er tegen verzetten.

 

l

 

Dat zijn de spelregels van het rijden! Wanneer jij als ruiter de spelregels simpel, duidelijk en hetzelfde houdt, wordt het voor jou veel simpeler en leuker (Oh en nog een snelle tip: veel paarden proesten als ze het begrijpen!)

Liefs, Solvej

 

Geven jullie stiekem ook weleens te veel (en dus onnodige) hulpen? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *