COLUMN SOLVEJ ROB: Tips & tricks voor meer zelfvertrouwen als ruiter

 

Onzekerheid: iedere ruiter zal er van tijd tot tijd eens last van hebben. Instructrice Solvej Rob schreef er onderstaande column over, vol tips en tricks om deze onzekerheid de baas te zijn. Kijk mee!

l

Wie ben ik?
Mijn naam is Solvej Rob (en ja, mijn achternaam is Rob en ik ben ‘gewoon’ een vrouw ;-)) en ben geboren en getogen in een gezin waar eigenlijk geen geld was om te kunnen paardrijden. Ondanks dat heeft het diepgewortelde en welbekende paardenvirus ervoor gezorgd dat ik inmiddels al ruim 20 jaar bezeten ben van paarden. Met veel doorzettingsvermogen en de enorme steun van mijn -ook door paarden bezeten- moeder en (stief)vader is het gelukt om van deze passie mijn werk te maken. Ik houd me dagelijks bezig met het lesgeven van enthousiaste combinaties en het opleiden van paarden. Daarbij heb ik het geluk een paar zeer talentvolle paarden te mogen rijden en ondersteunt te worden door het merk Catago Equestrian Benelux en Equivitaal Sportmassage.

Onzekerheid in de paardensport
Zo’n artikel schrijven is voor mij even leuk als spannend en daar wil ik het dan ook over hebben, want elke ruiter kent het wel: onzekerheid. Onzekerheid over de training, op wedstrijden, door mensen langs de bakrand en al die goedbedoelde meningen van stalgenoten helpen meestal ook niet echt mee.

Als instructrice krijg ik er ook vaak mee te maken. Ruiters die niet optimaal kunnen presteren, maar vooral -want dat is uiteindelijk de reden waarom we zijn gaan rijden- niet optimaal kunnen genieten. Zo zonde! In dit artikel wil ik je handvatten geven om deze onzekerheid uiteindelijk de baas te zijn.

solvej

Tip 1: Maak kilometers en doe veel ervaring op
Onzekerheid komt naar mijn idee meestal door gebrek aan ervaring. De meeste mensen houden er in meer of mindere mate van als ze weten wat hun te wachten staat. Paardrijden is daarentegen constant uit je comfort zone komen.

Paardrijden is een route en elke keer als je voor het eerst iets doet, sla je een nieuwe weg in. Je weet niet wat je moet doen en wat er gaat gebeuren. Daar word je onzeker van. De volgende keer dat je die weg inslaat ben je al iets rustiger en hoe vaker je die weg neemt, hoe zelfverzekerder je wordt. Tot het uiteindelijk zelfs automatisme is geworden en je er niet eens meer echt bij stilstaat als je die weg inslaat. Denk maar aan de eerste keer opstappen, de eerste keer lichtrijden; waarschijnlijk doe je dat nu zonder er al teveel bij na te denken. Hoe meer kilometers je maakt en hoe meer je ervaring op doet, hoe zelfverzekerder wordt.

Tip 2: Maak een plan
Stel jezelf in je training de volgende vragen: “Wat wil ik?”, “Is dat realistisch?” en “Hoe ga ik het bereiken?” Als je geen helder antwoord kunt geven op die vragen heb je geen duidelijke route voor jezelf en je paard uitgestippeld en is het logisch dat je wat onzeker wordt. Maak dus een plan en vraag gerust je instructeur om je hierbij te helpen. Hij of zij kan misschien net iets beter inschatten hoe je bepaalde zaken moet aanpakken.

Tip 3: Train thuis minimaal één niveau hoger dan je op wedstrijd start
Op wedstrijd zou je jezelf eens eerlijk kunnen afvragen of je thuis wel die wedstrijd zou kunnen winnen als je voor elke wending, overgang en oefening maar één kans krijgt. Het moet allemaal kloppen in die paar minuten en alle onderdelen moeten vloeiend achter elkaar kunnen doorlopen. Meestal worden ruiters onzeker als ze stiekem wel weten dat het nog te moeizaam gaat.

Als je één of meerdere klassen lager zou rijden, zou je dan ook onzeker zijn? Waarschijnlijk al veel minder, want die route ken je ondertussen wel. Zorg er dus voor dat je thuis minimaal één niveau hoger aankunt dan in je proef wordt verwacht. Dat geeft rust en zelfvertrouwen, waardoor je vanzelf beter kunt presteren.

Tip 4: Let niet op anderen
Tsja, die stalgenoten en vrienden langs de bakrand.. Zouden die jou echt minder aardig vinden als je er achterstevoren op de kop op zou gaan zitten? Als het antwoord ‘ja’ is, zou je je eens moeten afvragen of ze het wel waard zijn om je zo druk over te maken 😉 Houd de focus op jezelf en wees niet bezig met de mening van anderen. Zij lopen jouw persoonlijke route niet!

Geniet van het rijden, je bent destijds begonnen om plezier te hebben!
Liefs, Solvej

(Meer zien en lezen van Solvej? Klik hier voor haar Facebookpagina!)

Wanneer en waardoor hebben jullie last van onzekerheid? Laat je reactie achter op mijn Facebookpagina, klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *